2 de febrer del 2014

Als Metges per corriols (Sant Cebrià de Lledó)


  






La font de l’Alzina, començament de la ruta








El Daró







 les ginyes dels carros marcades sobre la roca







Corriol de Can Boulida







Can Boscanya nou





La església dels Metges des de Can Boscanya nou




La església dels Metges





el grup al mas de  can Torrent




Ruta feta segons GPS

Altimetria i quilometratge












Descripció de la ruta

Feia més d’un any que no pujava als Metges i ja en tenia ganes. Pujar sempre m’ha suposar buscar o fer una ruta diferent a les que hem anat fent fins ara o si més no, algun camí o corriol acabat de netejar. Avui no buscàvem res més que saludar i esmorzar amb en Ramón dels metges.
Així dons, deixem els cotxes a la font de l’alzina (km 14 de la carretera de La Bisbal a Cassa de la Selva) i caminem per aquesta carretera (direcció Cassa) uns 600 metres fins la entrada del ample camí de can Boscá que queda a la nostra dreta, aquí un camí (esquerra)mena fins el Daró, que agafem i travessem, alguns amb més traça que altres. Caminem per un corriol seguint el Daró amunt fins el pont de Can Vilademarc. Aquí deixem el Daró  i seguim amunt la riera de Can Vilademarc, per un corriol molt bonic de passar i que la nevada del 2010 el va fer  impossible d’accedir, però fa menys d’un any que el vàrem netejar per passar la marxa amb BTT “conca del Daró”, aquest caminoll sempre l’hem anomenat: el corriol de Can Boulida.       
A la part baixa,  aquest camí es fusiona més d’una vegada amb el curs de la riera i ens fa anar molt en compte de no fer cap relliscada, també podrem veure, les ginyes dels carros marcades sobre la roca. Han d'haver passat molts de carros carregats per fer aquesta mossa a la pedra viva.
A l’arribar al final del corriol, un camí més ample ens feia passar per el mas enrunat de Can Boulida, però, fa poc, han obert un camí just al costat amb força desnivell i amb un últim tram molt brut, però transitable, que ens deixa just per darrera de la Creu Vergèlia. Ara caminem per una pista més ample uns 3oo metres fins agafar el camí que tenim a la nostre esquerra i que ens porta fins a Can Boscanya nou (Can Cama segons el mapa del ICC), des de el mas s’albira la torre de la església de Sant Cebrià que la tenim a tocar. Visita del mas força enrunat i seguim camí avall per un sender amb força pedra fins a tocar els prats dels Metges, sota Can Martí, aprofitem per visitar el immens Toll de Can Martí i per fi arribem a Sant Cebrià de Lladó...
Sant Cebrià de Lledó és un antic poble de masies disseminades situat al mig del massís de les Gavarres, a uns 300 m. de alçada. Al seu minúscul nucli urbà hi ha la parròquia i el Mas Aldrich de la plaça, (el restaurant dels Metges). A 200 m. a ponent, a la vora de l'antic Camí Reial de Sant Sadurní, es troba el Mas Martí Vell. Al voltant d'aquest nucli hi ha nombrosos prats (antics camps de conreu) i es gaudeix d'una bona panoràmica sobre la plana del Ter i del Daró, des del cap Norfeu fins a Begur, passant pel golf de Roses, el massís del Montgrí i les Illes Medes.
A l'església parroquial es veneraven els sants metges Cosme i Damià, motiu pel qual el lloc es popularment més conegut pel nom de "Els Metges". A més de complir les seves funcions religioses era el lloc on es reunia la universitat del poble, antic consell dels caps de casa, precedent dels actuals ajuntaments. Té la nau romànica però al segles XVI-XVII es va construir l'actual campanar, l'absis poligonal i les capelles laterals. La porta actual es frontal i porta la data 1588 a la seva llinda. S'hi accedeix des del cementiri
Bon esmorzar, bona tertúlia i avall que és hora. Agafem el camí que passa per sota la rectoria i que ressegueix alguns del prats abans citats, per desembocar al Mas de Can Torrent , visita, fotos del grup i amunt fins la pista que puja de Can Pericai als Metges. Aquí ens aturem una estona per visitar la balma del colomar d’en Torrent, una sèrie de roques que serveixen de magnífica talaia  amb una petita bauma.
Agafem ara, la pista que baixa decididament fins la font de l’Alzina a on tenim els cotxes per donar per finalitzada aquesta interesant sortida.                  

Desnivell acumulat:  446 metres
Alçada mínima - màxima: 92 metres – 357 metres
Distància aproximada: 11,18 Km.
 Ruta circular: si

Track ruta Wikiloc: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6097460