24 de maig del 2014

Platja de Garbet(Llançà)-Colera-Sant Miquel de Colera-Puig d'Esquers-Llançà





Platja de Garbet, començament i final de ruta





 Colera




Veïnat fantasma de Molinàs



 les restes del castell de Molinàs





coll de Tres Camins





l’ermita de Sant Miquel de Colera


el grup al Puig d’Esquers 





Platja de Garbet



Ruta feta segons GPS
Altimetria i quilometratge


Veure més fotos: https://plus.google.com/photos/112934715530670458635/albums/6025553469662185249?authkey=CPP-hvz8j__hLA


Descripció de la ruta

Vàrem necessitar 7 hores per fer aquesta sortida

Ruta: Colera, Sant Miquel de Colera, Puig d’Esquers, Llançà

Amb aquesta sortida, hem canviat els habituals boscos de faig i roures amb les típiques zones ombrívoles, per una zona molt més feréstec i poc arbrada i amb la presencia en tot moment de aquest fantàstic mar nostre com es la zona de Colera-Llançà i la serra ponentina de l’albera, amb un encant especial...les impressionants vistes sobre el mar, els pirineus i la plana de l’Alt Empordà, que de ven segur ens han deixat bocabadats.
Geogràficament la serra de l´Albera s’estén per la comarca de l´Alt Empordà des del coll del Pertús a la Jonquera fins a Portbou. Té una llargària aproximada de 25km i el seu punt més elevat és el Puig Neulós, a 1.257m d´alçada. Donat l´alt valor natural i paisatgístic d´aquest indret, part de la muntanya de l´Albera està protegit des de 1986 com a Paratge Natural d´Interès Nacional. Està format per dos sectors ben diferenciats. L´espai de Requesens-Baussitges s´estén per la seva part occidental mentre que a l´est tenim l´espai de Sant Quirze de Colera-La Balmeta tots dos separats pel coll de Banyuls. Aquest segon sector s´estén a ponent de la carena cimera del Puig d´Esquers, carena per on hem caminat durant aquesta excursió.
Itinerari mitjà que recorre els cordals de les muntanyes entre Llançà i Colera. Hi ha múltiples bifurcacions durant el recorregut. A la majoria d´elles trobarem un pal indicador que ens marcarà el camí a seguir.Com també senyals de pintura color groc pels camins.
Només existeix un punt d´aigua, la font de Sant Miquel prop de l´ermita de Sant Miquel de Colera.
Recorregut:
Sortim des de la platja de Garbet, entre Llançà i Colera, per dirigir-nos a Colera per el coll de Sant Antoni i començar tot xino-xano a pujar suaument per la vall de la riera Molinàs fins el poblat de Molinàs, abandonat des dels anys 70 del segle passat.  El progressiu abandonament del món rural va tenir la culpa de que aquest veïnat pertanyent a Colera, que havia comptat amb més de 100 habitants a principis del s. XX, anés perdent població fins a la dècada dels 70, quan va quedar definitivament deshabitat .
Del poblat de Molinàs ens arribarem a les restes del castell de Molinàs, per un costerut i sostingut corriol que comença just travessat la riera de Molinàs per un pont de fusta habilitat per els caminants. El castell de Molinàs: es tracta de les restes enrunades de una torre castell. Actualment s'observa un recinte de planta rectangular, del que es conserven dos cossos d'edificació. Els murs perimetrals de la fortificació s'han conservat de manera irregular. El més destacable és el mur de tramuntana, d'uns deu metres d'alçada. Presenta tres filades d'espitlleres disposades a diferent i un matacà força ben conservat, a la part superior del parament.
Deixat el castell, caminem per el pla del Castell i per una pista que seguim i que ens deixa al coll de Tres Camins. Magnífica talaia per on tenim les impressionants vistes del Mar...Port de la Selva-Llançà- Colera. Un lloc que tots hem gaudit fen fotografies.  Seguim pista amunt encara amb les magnifiques vistes enganxades a les nostres retines i ens topem amb únic punt d’aigua de aquesta zona..., la font de Sant Miquel i tot seguit l’ermita de Sant Miquel de Colera... Sant Miquel de Colera era l'antiga església parroquial del poble de Colera a l'Alt Empordà, fins que es va traslladar al costat del mar al segle XVIII. Les primeres notícies certes del temple són del segle XI, per bé que apareix documentada en un text del monestir de Sant Quirze de Colera del 844, però que diversos historiadors han vist com una falsificació del segle XIII.
L'edifici és romànic, del segle XII, construït amb materials típics de la zona. El temple és d'una sola nau, amb un absis semicircular orientat a l'est. Compta amb dues finestres de mig punt als dos extrems del temple. La porta està situada al sud, també és de mig punt i amb quatre arcs en gradació i timpà llisa.
Visitem el temple, esmorzem i ens encaminem per el Coll de Sant Miquel al sostre de la sortida, el Puig d’Esquers de 606 metres (contemplant que hem començat a caminar a 0 metres, hem tingut una bona pujada).
Potser la dificultat de la ruta sigui la baixada des del Puig d’Esquers, s’ha d’anar molt en compte per les relliscades degut al desnivell. Arriben al Mas Patiràs, cruïlla de camins i sense fer cap més cims, ens anem acostant a Llançà per la serra de Socarrador i la urbanització de Grifeu de Dalt i Cap Ras. Travessem la carretera de Colera i seguim fins la platja de Garbet per el GR-92 que serveix com a camí de ronda, arribant a la platja per donar per finalitzada aquesta impressionant ruta.  


Desnivell acumulat:  795 metres

Alçada mínima - màxima: 0 metres – 605 metres

Distància aproximada: 20,1 Km.

 Ruta circular: si


Track ruta Wikiloc: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7099915#