5 de desembre de 2009

Descripció de la ruta
Dur e intens itinerari que en a permès atansar-nos al Bassegoda, emblemàtic cim de silueta esvelta i desafiant, una de les principals fites de l’Alta Garrotxa.
El recorregut l’hem fet surtin del 4ar. aparcament de Sadernes, seguint per la pista que se enfila a Sant Feliu de Riu i ens porta als plans de Riu i mas de Ca n’Agustí. Rere el corral (edificació enlairada sobre ca n’Agustí) comença un corriol(costa de trobar el inici de aquest, però una vegada sobre el corriol no hem de tenir problemes de seguir-lo) El corriol passa per els collets de Vinardell i de la Caseta i ens deixa a l’ermita de la Mare de Déu de les Agulles.
Santuari marià situat al vessant meridional del Puig de Bassegoda en un petit replà on es domina la vall de Riu
És un temple del segle XII, d’una nau, allargat posteriorment per la banda de ponent, que és on hi ha actualment el campanar d’espadanya d’un ull, el qual s’alça descentrat. Hi ha també una porta , i sobre aquesta una espitllera. La porta d’entrada primitiva, és a migjorn. La teulada de la primitiva construcció fou sobrealçada per tal de situar-la al mateix nivell de l’obra que modificà la nau.
Era costum que les dones del país canviessin les agulles que portaven en el seu vestits per les que hi havia en la vestimenta de la Verge. El fet, segons era de creença, proporcionava sort.
A la cara oposada per la que hem pujat a l’ermita surt un corriol marcat amb un pòster informatiu indican el camí per pujar al Bassegoda (camí marcat amb marques de pintura grogues). El seguim durant uns cinc minuts i trobem una cruïlla, Atenció¡¡¡ seguin el camí marcat(dreta) ens portarà al coll de Riu, així que agafem el camí que gira a l’esquerra (evidentment les marques de pintura ens indica amb una creu “camí barrat” Ara sí farem el cim per el Caire del Comadells, ruta molt dura per el desnivell i la quantitats de roques que hem de travessar, fins a assolir la base de la muralla de roques que formen el cim. Grimpada final per zona equipada amb cadenes i esglaons.
La tornada la fen baixant per el Pla de la bateria, Coll del Bassegoda (aquí ens topem amb el GR-11 que seguirem fins la riera de Sant Aniol), Coll de Principi, Sant Vicenç de Principi, Coll Roig i des de el coll baixem fins la riera de Sant Aniol per un costerut, llarg i dificultós corriol per la quantitat de fulles, que tapaven, com una catifa, tot el terra i no deixàvem veure les pedres i recs amagades sota d’elles.
A la riera de Sant Aniol , hem de seguir-la direcció sud fins el Gomarel , Can Montada i el 4ar aparcament donant, després de 7 hores amb parades, per finalitzada aquesta interessant sortida.

Desnivell de pujada: 1179 m. – Desnivell de baixada: 1153 m.

Alçada mínima - màxima: 328 m. – 1378 m.
Distància aproximada: 18.88 km.
Ruta circular: si

Track ruta Wikiloc: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?&id=645782

Accessos: Per la A-26 des de Besalú, abans de Castellfollit en dirigim a Montagut i Sadernes, seguin per la pista que porta fins el pla de Riu (pista apta per turismes amb molt de compte), Els cotxes els deixem al 4ar aparcament habilitat en aquesta zona.
Data de la sortida: 5 -12 -2009
Integrants de la sortida: Carmen, Conxita, Je, l’avi Joan, Martí, Salvador, Toni, en Joan “Furnet”, Carmen C, Xevi M. Pastor i Manel