12 de maig del 2007

Tavessia pel CAP de CREUS
Descripció de la rutaAquesta ruta no és circular, per tan, caldrà deixar algun cotxe a Cadaqués, per després de fer la ruta, anar a buscar la resta de cotxes a Port de La Selva.
El sender surt del poble d’ El Port de La Selva, al carrer del Mar (1) (, en front del port, per el carrer que va a la cala la Tamariua(4) i que es continua per una carretera que puja tot contemplant el mar que queda a l’esquerra.
Es voreja la punta de la Creu (des de aquí tenim una bona vista de la Badia de Port de la Selva(2) i fin i tot del Monastir de Sant Pere de Rodes (3), anem seguim la carretera asfaltada que s’endinsa en una urbanització que queda per sobre el poble fins que s’acaba el asfalt i comença una pista de terra, la seguim fins una bifurcació amb un pal informatiu (5), es puja cap a la dreta (tot el camí es marcat amb les marques blanques/vermelles del GR-11), pro hem de anar amb conte perquè la senyalització està feta amb poca traça i en algun punt es devé perdedor.
Passat uns 45 minuts es troba a l’esquerra l’accés al mas Puignau, en ruïnes. Ben aviat s’acabarà la pista i seguirem per corriol en baixada fins a les ruïnes de Sant Baldiri de Tavellera (6) (ara en restauració) (7). Desprès el camí fa marrada i un gir molt tancat per salvar el Rec Talabre, amb un bonic gorg d’aigua, que en “Ron” va aprofitar per fer una banyota (8) . Serà del pocs llocs amb aigua que trobarem durant tot el camí.
Passat el torrent arribem a una pista. Els senyals del GR menen a la dreta i un cartell indica per l’esquerra a Cala Tavellera i Cap de Creus. Pel GR passaríem pel Mas d’en Paltré i aniríem a parar més enllà del Mas de Sa Birba, sota el Serrat del Camp Nou. Caminaríem menys però perdríem passar per la cala (en aquest punt es a on la senyalització es feta amb tant mala fortuna i forma que hi ha profusió de pintura a llocs on el camí resulta evident.
Prenem la pista a esquerra i marxem arran de costa. Pel camí trobem restes de pintura de l’antic GR. Per baixar a la cala prenem un corriol ben evident (9). En creua la cala (10) i, a l’altre costat del rec de Tavallera ens aturem a esmorzar i algú, remullar els peus(11).
Després de “la parada tècnica” enfilem el corriol evident entre mig de roques(12) fins a retrobar la pista que ens porta a passar pel costat del Mas de Sa Birba(13). Poc més enllà recuperem els senyals del GR i seguim per pista en direcció l’esquerra. Uns 10 minuts més tard deixem la pista i prenem una desviació secundària a l’esquerra(14) que durant uns minuts passa per costat d’una conducció elèctrica. En poca estona passem per costat de un pi solitari a on girem a la dreta, travessem una tanca metàl-lica i en poc més de 20 minuts passem pel costat d’unes ruïnes que varem suposar que eren els Rabassers de Dalt, en 5 minuts més arribem al mas Rabassers de Baix, aquest ven conservat.
Al costat trobem un encreuament de camins, i agafem el de davant que en 5 minuts ens porta a la carretera de va de Cadaquès al Cap de Creus(15).Ens cal trepitjar quitrà la resta del camí fins al Cap de Creus. En aquest tram tenim l’ocasió per contemplar de ben a prop les curioses formes erosives i colors de les roques del Cap de Creus que son un dels seus atractius(16).
Al arribar sota el Far (17), als peus de cala Jugadora, surt un corriol que passa sobre la cala, (és el camí antic del Cap de Creus) (18), ben fressat i evident que marxa, entre parets, contraforts i tres ponts de pedra seca, durant uns tres kilòmetres i escaig fins a sortir a una pista de terra, poc abans de Cala Guillola.
Cal seguir la pista a mà esquerra i prendre desprès un corriol a la dreta Des de la cruïlla del camí del Cap de Creus amb la pista, per anar a Cadaqués cal seguir-la a la dreta durant uns centenars de metres fins que un altre corriol, a mà esquerra (hi ha un cartell indicador) baixa cap a una torrentera, fins a Portlligat. Sortirem diversos cops a la carretera i caldrà seguir algun tram per quità. Finalment ens enfilarem fins abastar els darrers carrers de la urbanització de s’Alqueria. Cal estar atent als cartells indicadors dons passem per entremig d’aquesta urbanització i pot resultar perdedor (19).
Finalment passem per la llera d’un torrent sec que el seguim, i ens deixa a la platja de Porlligat a on es remuguem els peus (20) . Desprès pugem rere la casa- museu d’en Dalí fins la carretera de Cadaqués a Port-Lligat per finalment arribar al pavelló municipal “ Es Quatre Camins”, a on tenim els cotxes que barem deixar a primera hora.
Ja només es queda, m’entres ens preparen el dinar al restaurant, anar a buscar els cotxes que deixarem a Port de La Selva.

Desnivell acumulat: no calculat
Alçada mínima-màxima: 0 m. – 140 m.
Distància aproximada: 23 km.
Temps amb parades : 6 hores
Ruta circular: no

Accessos: Arribem a Cadaqués i agafem la carretera a Port-Lligat fins al pavelló municipal “Es Quatre Camins”, al carrer del mateix nom. Deixem un parell de cotxes al aparcament del pavelló i reculem per agafar la carretera de Port de la Selva fins al carrer del Mar de aquesta població, enfront del port, (En acabar la sortida tornarem a buscar els cotxes).

Data de la sortida: 12 – Maig - 2007
Integrants de la sortida: Loli, Carmen, Contxita, Je, Laura, Pep, Salvador, Toni, en Joan “Furnet” i Pau