5 d’abril del 2008

EL FERRAN i la BALMA del CORNETA
Desripció ruta : Des de Oix, ja veiem el destí de la sortida...”El Ferran” que s’alça imponent amb la seva cresta per sobre la vall (1). Aparquem els cotxes a la plaça de l’església (2) i comencem a caminar per la carretera que ens portaria a Baget, passem davant “el castell de Oix” (la seva estructura quadrada es divisa abans de arribar al poble. Fou aixecat al segle XV pels senyors de Bestrecà, els quals anteriorment ocupaven el castell situat al cim de la muntanya del mateix nom).
Al cap de uns 500 metres, deixem la pista asfaltada i seguim recte per la pista forestal, passem primer una granja a l’esquerra i més tard el mas de turisme rural de Can Pei, a partir d’aquí la pista s’estreny i el pis està en males condicions per turismes, nomes es apte per vehicles 4x4. Seguim la pista que ressegueix la riera d’Oix, passem el Pont Trencat (3), desprès del pont la pista gira a l’esquerra, hem caminat 3 km. fins el pont Trencat (molta gent arriba fins al pont amb cotxes per extraviar-se el tram de pista, es opcional).
Al arribar a la corba d’esquerra, surt un corriol que segueix recte i a on trobem un rètol informatiu amb l’enunciat de Mare de Déu d’Escales, penjat d’una alzina (4). Al cap d’una estona deixem un corriol a la dreta,(tornarem per aquí), travessem la riera de Baget, tot seguint les fites, el corriol passa tocant el molí d’Escales i s’enfila fins el collet del Puig, a l’esquerra deixem el corriol que utilitzarem per la tornada que ve del Pas dels Lliberals, seguim recte en direcció a Santa Maria d’Escales que ja veiem al fons.
La Església de Santa Maria d’Escales(5)(6) es troba sota els cingles d’Espàrrecs i a 300 metres per sobre del riu, a l’esquerre de la riera de Llierca (poc després de la confluència dels rius d’Oix i de Beget) , que forma en aquest indret un profund engorjat ,el Grau d’Escales, també conegut com el Salt dels Lliberals per què durant la tercera guerra carlina hi estimbaren un escamot de voluntaris de l’altre bàndol. Molt a prop hi ha la Cova dels Encantats. Va ser parròquia fins el s.XIV i posteriorment santuari amb tradició popular (era molt concorregut l’aplec de la Mare de Déu d’Agost) . Fins a èpoques recents hi residia un ermità. L’estat de conservació és excel·lent. Davant hi ha un edifici que era l’estança de l’ermità , en el qual els baixos havien servit de botiga de productes que es feien a la vall i a l’hostal. Ara és fa servir com a refugi (7).
El camí segueix per les feixes superiors per uns alzinars fins arribar al Mas del Maranyó abans hem deixat un corriol a l’esquerra que ens portaria directament al Coll de Terres. No passem davant el mas i seguim per un corriol ven marcat, que fent moltes giragonses per guanyar alçada enmig del bosc, ens porta al Coll de la Bassa (8) a on tenim una vista excel·lent del Bestracà (9)Esmorzem aprofita’n que és un coll molt solejat. Tenim un corriol que s’enfila per mig del bosc i que agafarem una vegada visitem la Balma del Corneta.
Al final del coll, resseguim una paret rocosa, per agafar un corriol a la dreta amb baixada , al cap de uns 8 minuts de seguir unes marques vermelles, trobem una creu vermella al terra que ens indica que hem de deixar el corriol, girant a la dreta, per baixar amb dos minuts(10) a la Balma del Corneta (11). Fotos a dojo(12) i refem el camí fins el Coll de la Bassa per agafar el corriol que aviem vist abans
Passem per Planseserres, vorejant el Puig, per comença a baixar fins el Coll de Terres, aquí trobem una cruïlla de camins, a l’esquerra va directament al Maranyó, a la dreta al Pont d’en Valentí per el Grau de Sadidorta, nosaltres seguim recte, primer per un corriol amb un pas artificial de pedra bastant aeri sense complicacions(13) i poc abans d’arribar al cim per un pedregam entre boixos, fins assolir el cim (983 m).
Des de el cim tenim unes vistes magnifiques, el Bassegoda, el puig de Sant Marc, de lesBruixes, Comanegre, El Mont ,Bestracà, i per sota nostre la cresta del Ferrant (14) , Oix, la vall d’Hormoier i de Beget amb els Pirineus al fons (15)Desprès de gaudir de les vistes,y fer les fotos de rigor (16), reculem uns 25 metres per el pedregam per agafar el corriol (17) de l’esquerra que baixa decididament, (hi ha un parell de passos que cal anar en compte), en menys de mitja hora arribem a Talaixà (18),des de a on veiem el Ferran amb un altre perspectiva (19).
Des d’aquí, surten mols camins, (a Sant Aniol per el Salt de La Núvia, al pont d’en Valentí i Sadernes, Sant Marc i el Comanegre). Nosaltres agafem el GR-11 que queda a la nostra esquerra que baixa fins Hortmoier per el Mas El Vaquer, Seguim durant uns 5 minuts el GR-11, fins que en una corba a la dreta, un corriol que ressegueix el torrent del Vaquer amb marques vermelles segueix recta, aquest es el camí que hem de agafa.
El primer tram es un mica perdedor, però el camí es fa mes evident mes endavant, hem de tenir amb conte de baixar amb el torrent del Vaquer, sempre a la nostra dreta, i per sota nostra. Passem per sota la cresta del Ferran, baixem sense pausa fins a la Vall d’Hortmoier, a on una cruïlla,ens fa girar a l’esquerra, aquí comença el Pas dels Lliberals(20),un camí estret (1 metre) arran de una cinglera amb una barana de pedra, a on la riera de Baget, la tenim mols metres avall. El camí ressegueix ara la riera d’ Oix, Tornem a passar davant el molí d’ Escales i travessem la riera anant per la riba esquerra (dreta nostra), per cercar la cova d’Escaldes, que trobem a peu de camí, seguim el camí fressat fins la riera d’Oix que travessem un altre cop per sortir al Pont Trencat, ara només hem de seguir la pista de tornada a Oix i donar per acabada la sortida amb un bon dinar al restaurant Can Bundancia.i........fins la propera sortida.

Desnivell acumulat: 1147 mts.
Alçada mínima-màxima: 349 mts.-983 mts.
Distància aproximada: 16 km.
Temps amb parades : 6 hores, 40 minuts
Ruta circular: si

Accessos: Agafem la autovia del eix Pirinenc A-26 de Banyoles a Olot, Surtin de la A-26 cap a Castellfollit, sota el cingle abans d'arribar al poble, surt la carretera GIV-5221 fins a Oix a on deixem els cotxes aparcats a la plaça davant la església.

Data de la sortida: 05 – Abril - 2008

Integrants de la sortida: Loli, Carmen, Contxita, Fina, Carmen C, l’avi Joan, Salvador, Toni, en Joan “Furnet”, Xevi i Jose