17 de setembre del 2011




Descripció de la ruta
Ruta feta el dissabte 17 de setembre, per pujar als cims més emblemàtics del Cabrerès... aquest impressionant racó de Catalunya.
Sortim del santuari de Sant Julia de Cabrera per enfilar el camí al Coll del Bram per el Grau Nou, El camí comença a pujar amb força, fent marrades, i en pocs minuts ens deixa al coll, més tard tornarem a passar gairebé pel mateix punt. Ara seguim l'evident camí a la dreta que comença a resseguir els cingles direcció sud, ens dirigim a la Agullola de la Tuta, (primer dels cims a assolir), però abans de arribar a la Agullola, ens topem amb una de les atraccions més interessants de la sortida, les Bores d’en Masallera. Es tracta d'un fenomen geològic ben curiós. Una gran berla de roca està separada del nucli principal de la cinglera, com si es volgués esbalçar marges avall. De fet mirant des de baix, la franja on hi ha les Bores, les roques extraplomen. Així doncs entre la gran berla de roca separada i la resta del cingle s'ha format un estret passadís d'uns 60 o 70 metres d'alçada, amb alguns punts tancats per grans blocs de roques que han anat caient. En alguns punts estem dins d'una cova, i en altres tot i que també ho sembli, si mirem cap amunt veiem el cel. És un lloc realment espectacular i difícil de definir.
Passat les Bores enfilem la Agullola de la Tuta per un senderó estret i aeri, aquí trobem un llogater ven estrany: una cabra que fa anys que va decidir instal•lar-se al costat de la creu i senyera. Seguim tot carenat fins el Morral de Caselles des de on tenim unes vistes extraordinàries del Cabrerès. Reculem uns 50 metres per agafar un corriol des de on baixem al pla amb forta pendent de baixada. Sortim al pla a tocar el mas de Caselles i per la pista arribem al mas de Aiats a on comencem la duríssima pujada fins al pla d’Aiats per el grau de Escaleta, pas entre la cinglera que ens obligarà a ajudar-nos amb les mans, tot seguint marques de pintura braves. Al cim, (segon cim) travessem el pla d’Aiats fins retornar altre cop al coll del Bram, per pujar al santuari de Cabrera per les escales(tercer cim). Del santuari resseguim tota la serra i cingles de Cabrera passant per el pas equipat amb passamans i grapes per ajudar-nos a baixa de l’Osca de Cabrera, per arribar altre cop al santuari de Sant Julia de Cabrera, per el camí de la Serrica.
Ruta curta que té una distancia de 13 km, però amb molt desnivell que ens va tenir entretinguts 7 hores, temps total amb parades i esmorzar



Desnivell acumulat:  909 metres

Alçada mínima – màxima: 902 metres – 1307 metres

Distància aproximada: 12.97 km.

Ruta circular:  Si

Track ruta Wikiloc: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?&id=2040921


Accessos: Anem en direcció a Cantonigròs per la crta. C- 153 i aproximadament en el km. 22 deixem aquesta crta. a l’alçada del pont de les Perxes. Agafem la pista forestal en cimentada (hi ha senyal indicador) i seguim uns 4 km fins a Sant Julià de Cabrera a 925 m. d’alçada.
Data de la sortida: 17 setembre 2011
Temps empleat: 7 hores
Integrants de la sortida: Loli, Carmen, Conxita, Salvador, Toni, en Joan “Furnet”, Carmen C. L’Avi Joan, Jose S. Pep, Manolo, Laura, Gregorio, Xevi, Fina, Ricardo, Xevi M. Je, Cris, Margarita i Carmen M.