17 d’abril del 2010

ALBERA ( del puig Sallfort a la Massana),






Coll de Vallauria, principi i fi de la ruta















Torre Madeloc








Costa Vermella francesa














Encreuament de camins i camí a seguir













El camí es devé llarg i costerut





Cim del pic Sallfort














El grup al cim del pic Sallfort










el camí passa per terreny de prat alpí











Entrant al bosc de la reserva de la Massana












La Massana







El grup sobre un faig monumental caigut
















La Massana




Barraques i refugi de les Colomates















La Massana














Entrada al túnel pertany al camí de l’aigua







Interior del túnel




















Dinar i visita a Sant Quirze de Colera






Plànol de la ruta











Ruta feta segons GPS











 Altimetria i quilometratge




Descripció ruta i més fotos
Aquesta ruta segueix una part (anada) i el final de tornada del anomenat “camí de l’aigua”, sender que segueix la canalització que portava l’aigua a Portvendres, construïda al segle XIX, pujant als cims del Pic Sallfort, 979 m. i el Puig del Quatre Termes,1163 m. ambdós cims seguits amb alçaria al Puig Neulós i com a punt culminant de la ruta:... travessar el paratge idíl·lic que és la Reserva natural de la Massana.
Deixem el cotxe al coll de Vallauria, 430 m. A la nostra dreta, enfilat a un turó, a 656 m. tenim la torre de Madeloc (segle XIII) que no la perdrem de vista en tot el recorregut.........Comencem a caminar cap l’esquerra per una pista de baixada que molt aviat l’haurem de deixar per agafar un corriol també a l’esquerra, tot seguin el GR10 (marques vermelles i blanques), corriol que hem de seguir fins una cruïlla amb un rètol informatiu que indica a l’esquerra el GR10, Pic de Sallfort i Puig dels Quatre Termes. (Seguint el camí a la mateixa direcció que portàvem, ens duria per el camí de l’aigua, que agafarem a la tornada, fins el coll d’en Verderol.)
Així dons, a la cruïlla esmenada tombem a l’esquerra seguin el GR10(marques blanques i vermelles, per ser, hem de esmentar que ens va sorprendre gratament la quantitat de marques en tot el camí i acabades de pintar), que ens porta per un camí llarg i molt costerut, fins el cim del pic Sallfort. Magnifiques vistes de tota l’Albera i de la costa Vermella francesa. Fem un munt de fotos y continuem la ruta, ara el camí passa per prats alpins i, entre vaques “Fagines” (la vaca de l’Albera, una varietat de vaca més petita, però força més àgil i eixerida que les de la plana), tot carenant anem direcció al Puig del Quatre Termes tot seguint el GR10.

Abans de fer el cim ens topem amb un pòster informatiu que entre altres ens indica la direcció de: Refugi de la Tanyareda 2 h. – Coll Gascons 3,10 h. – Pic Sallfort 1 h., a partir de aquest punt hem de deixar el GR10 i girar a la dreta seguin les marques de pintura grogues que en un moment, ens deixa a la entrada del bosc de la reserva natural de la Massana.
La Reserva Natural de la Massana coincideix amb el bosc comunal d’Argelers de la Marenda. És constituïda en major part de faigs que tenen un valor de relíquia preglacial. Un fitxer bibliogràfic de més de 500 títols i un fitxer florístic i faunístic de més de 5.000 fitxes, fan de aquesta Reserva una de les més conegudes de França. La biodiversitat és important. Es deu a la seva situació geogràfica, al seu aïllament de la resta de la carena pirinenca, a la diversitat dels seus biòtops, i al fet que no està explotada des de fa més de 100 anys.
Ens endinsem dins el bosc de la Massana, guiats per les marques de pintura grogues i per algun pòster informatiu que ens indica el camí a seguir fins el poble de la Vall a França i a Espolla Catalunya. El camí fins La Vall va seguin muntanya avall i el de Espolla gira a la dreta tot salvant un rierol (s’ha de anar amb comte, dons nosaltres seguíem el primer camí fins que ens adonàvem el error ). Una vegada en el camí correcte (seguint també marques de pintura grogues), passem per les barraques de les Colomates, 808 m. Conjunt de barraques de pastors en un llom herbat. Actualment una està condicionada com a refugi lliure.
Hem de anar al altre marge del riu de la Massana que passa sota les barraques i continuar per el paratge idíl·lic, daurat per la catifa de les fulles dels faigs que és la Massana fins a un planell herbat amb un plafó informatiu de la reserva de la Massana, som dons al coll d’en Verderol
Al coll d’en Verderol tornem a ser altre vegada dins la ruta del camí del Aigua, gaudim de les vistes sobre la costa vermella francesa i de la torre de la Massana que no ens queda gaire lluny. El camí que seguim és el de la dreta, surtin de la reserva, camí molt definit i en baixada. Passem davant de la tercera font de captació d’aigües: la font d’en Cassanyes, més endavant, hi ha el túnel de conducció de l’aigua, o bé hi passem (s’ha de preveure un llum frontal),o bé el rodegem. Les dues vies s’ajunten a la sortida. Més endavant passem per la segona font de captació d’aigües: la font d’en Vergés i per la primera la font de les Vernedes.
Ven aviat tornem a ser a la cruïlla de principi de ruta amb les marques blanques i vermelles del GR10, ens queda seguir-les fins al coll de Vallauria i anar amb els cotxes fins el monestir de Sant Quirze de Colera.
Sant Quirze de Colera fou una abadia benedictina de l'antic comtat d'Empúries, La seva església està restaurada i consta d'una planta de tres naus que formen l'edifici, amb volta de canó la nau central i de quart de canó les laterals, totes reforçades amb arcs que arrenquen de pilars cruciformes. El conjunt fou declarat Monument Historicoartístic Nacional el 1931 i està emparat per la llei del Patrimoni Cultural català de 1993 com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Es troba inclòs en el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera.
Dinem al restaurant Corral de Sant Quirze, per així, donar per acabada aquesta molt interessant sortida, i......fins la pròxima.

Més fotos del trekking : http://picasaweb.google.es/lh/sredir?uname=salva50ypico&target=ALBUM&id=5467160409575313569&authkey=Gv1sRgCM7f4NDD68L3Gg&feat=email


Desnivell pujada: 1.001 m. – baixada: 983 m.
Alçada mínima - màxima: 393 m. – 1-140 m.
Distància aproximada: 17.86 qm.
Ruta circular: si

Track ruta Wikiloc: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?&id=891616

Accessos: Per la N-II direcció França fins l’ alçada de Els Cellers de Pont de Molins, A la cruïlla de Sant Climent Sescebes i accedim, passem Vilarnadal, Masarac, Sant Climent i Espolla. Aquí travessem el poble per el carrer Banyuls fins empalmar a una estreta carretera que ens portarà al Coll de Banyuls. Al arribar al coll, hem de seguir una llarga pista forestal (s’ha de anar amb compte amb el vehicles baixos) que pren a l’esquerra fins al coll de Vallauria (gran esplanada per aparcar)
Data de la sortida: 17/04/2010
Integrants de la sortida: Loli, Carmen, l’avi Joan, Pep, Martí, Salvador, Toni, Joan “Furnet” Carmen C. Fina, Xevi, Ignaci, Chavo, Xevi M. Pastor, Manel Lopez, Jordi