15 de novembre del 2008

SERRA DE MONTGRONY






1: La ruta compensa a les escales del pati del santuari de la Mare de Déu de Montgrony










2: Les escales ens porten a Sant Pere de Montgrony










3: Des de Sant Pere, tenim una molt bona vista del Pedraforca










4: camins dins de boscos a la Baga Fosca, camí del Coll Roig










5: El Coll Roig







6: Plans de Monegals








7: Moments de dubte del camí a seguir









8: Plans de Feners









9: És comença a albirà La Covil









10: Coll Pan, 1749 m. des de on tenim una molt bona vista dels cims de la Vall de Núria







11: La Serra Cavallera amb el Taga 2038 m. i el Puig Sestela 2013 m.









12: Un monolit amb el fals cim de La Covil










13: Cim de La Covil 2001 m. amb Costa Pubilla al fons










14: La serra d’Ensija, el Pedraforca, Pic de Costa Cabirolera, Comabona, Puigllançada i Costa Pubilla









15: Baixant de La Covil al Coll de Coma Ermada








16: La Covil des de el Coll de Coma Ermada 1875 m.











17: Fort desnivell per arribar a Costa Pubilla i vista del Coll de Coma Ermada










18: Cim del Costa Pubilla o Pedra Picada 2054 m.










19: El Puig de Coma Ermada 1996 m. per la vessant sud











20: El Malpàs, pas per la cinglera, camí de Sant Pere de Montgrony


SERRA DE MONTGRONY

Entretinguda excursió amb pujada a la Covil i Costa Pubilla per boscos força espessos i bonics, pro molt perdedors. A la part alta, la vista es esplèndida amb vistes sobre els Pirineus. Per l’altre costat des de el Montseny, la Mola, Montserrat fins el Pedraforca.

Deixem els cotxes a l’aparcament del Santuari de la Mare de Déu de Montgrony.
Entrem al recinte del santuari i ens topem amb una petita plaça i enfront l’hostatgeria i restaurant, a on dinarem al finalitzar la ruta. A la esquerra i resseguin la cinglera, les escales que pugen al pla de Sant Pere, (hem de començar la ruta aquí) (1) , Són un total de 140 esglaons, dividits en diversos trams fins arribar al pla. Caminem fins a l’església de Sant Pere (2), des de aquí tenim una molt bona vista del Pedraforca(3) , hem de prendre un camí que surt a la dreta de l’església , direcció est, que va per mig del bosc, senyalitzat amb pintura vermella que més endavant seran blanques. Un pòster informatiu ens indica: Coll de Mansillo i Coll Roig....l’hem de seguir. Més endavant, trobem un altre pòster que indica: Coll de Mansillo a la esquerra i Coll Roig dreta, seguim a la dreta cap el Coll Roig.
El camí transcorre primer per una bonica pineda per passar a una boixeda, damunt de lloses de pedra i grans arrels (4) . Las marques de pintura ara són blanques, el camí és debe perdedor, hem de anar en compte de no perdre les marques. Després de 50 minuts de trajecte, sortim de la zona boscosa i trobem una pista forestal. La Serra de Montgrony la tenim al davant, seguim la pista forestal cap avall a la esquerra i en 5 minuts arribem al Coll Roig (1.519 m) (5).
Des del Coll Roig, seguim un camí al costat del bosc, per la banda de llevant, senyalitzat amb marques de pintura vermelles. A uns dos-cents metres trobem el trencall que porta a la font de la Bauma, indicada en una pedra, nosaltres continuem recte, seguin el camí fins arribar a una gran explanada anomenada els plans de Monegals (6) a on esmorzem. Aquets plans estan disposats en forma de feixes esglaonades i són al peu d’uns cingles, aquí ens despistem una mica i ens va costar trobar el camí a seguir (7) . Una vegada al final del plans, connectem amb una pista de terra que si la seguíssim a la dreta ens portaria a Pardinella. Nosaltres continuem a la esquerra. A uns 50 m. trobem un gran faig a sota del qual hi ha la font de Monegals.
Seguim la pista fins arribar al plans de Feners (8) , des d’on seguim ascendint fins a uns dipòsits d’aigua, al costat del dipòsit de la dreta surt un camí marcat entre el bosc, que travessa dos recs normalment secs. El camí arriba a una zona de prats i desapareix, des d’aquí hem de continuant pujant recte pels prats fins que trobem unes fites i més amunt marques de pintura. Seguim ascendint, passem una tanca de filferro que es troba en una zona de bosc molt dens(zona molt perdedora).
Ara el camí s’enfila per un pas entre pedres força estret, un cop superat sortim a una zona més neta de vegetació. Trobem una pedra gran al mig del camí amb una marca de pintura groga assenyalant el cim de la carena, seguim aquesta indicació i pugem pel dret, assolin la carena de la muntanya fins al Coll Pan (1.749 m.).
Des de el Coll Pan, quasi s’albira el cim de la Covil (9) i tenim una vista impressionat dels cims de Núria, Vallter(10) o Serra Cavallera(11) . Ara ens toca un dels trams forts de la jornada: la pujada a la Covil......... tenim quasi 300 m. de desnivell amb poc tros, per tan ens agafem en calma fins a assolir el cim. Arribant a dalt trobem un monolit (12)que al principi ens fa dubtar per si aquest fos, o no, el cim...Aquest estava un chic més enllà.
Des de el cim de la Covil (2.001 m) tenim una vista magnifica de La serra d’Ensija, el Pedraforca, Pic de Costa Cabirolera, Comabona, Puigllançada i Costa Pubilla (13) , a banda dels cims de Núria, Vallter y Serra Cavallera, Monserrat, Monseny, etc. etc...meravellós!!! .
Fotos a dojo (14) i continuem, seguim la carena direcció a Ponent i baixem al coll de Coma Ermada (1.875 m.) (15) . Des de la pujada al Costa Pubilla mirem enrere per tenir una molt bona visió de la vessant nord de la Covil i el Taga(16). La pujada al Costa Pubilla (2.064 m.), també anomenat Pedra Picada...se les porta (17) però un cop arribats les vistes, com a la Covil, son per passar-hi hores (18) .
Baixem al sud fins el Puig de Coma Ermada (1.996 m.) (19) que es un bon mirador del camí de tornada. Entre els dos cims baixem fort per pendents d’herba i flanquegem sota les parets direcció a ponent (senyals blancs) fins el Prat Amorriador i direcció sud per prats arribarem on el camí per l’esquerra entra en el bosc. Després de baixar una mica deixem un camí a la dreta. El de l’esquerra ens portarà fent una volta al fons de la vall on trobarem el refugi forestal de Planelles. Darrera del refugi i uns 10 metres més alt hi ha el camí del Malpàs(20) que va enlairat per una feixa tallada a la roca (baranes de fusta) fins arribar a l’ermita de Sant Pere des d’on prenem les escales de tornada al Santuari de Montgrony.
Ara toca un bon dinar(recomanable el restaurant i el servei) i..........fins la pròxima sortida.

Desnivell acumulat: 821m.

Alçada mínima - màxima: 1357 m. – 2064 m.

Distància aproximada: 17 km.

Temps amb parades : 7 hores

Ruta circular: Si

Accessos: A Campdevànol agafem la carretera de Gombrèn a La Pobla de Lillet, passat Gombrèn, uns 2,5km. una cruïlla ens indica el Santuari de Montgrony i Castellar de n’Hug, seguim per aquesta carretera fins a trobar la cruïlla del Santuari, que seguim fins l’aparcament davant mateix de aquest.

Data de la sortida: 15-11-2008
Integrants de la sortida: Loli, Carmen, Conxita, Pep, Martí, Salvador, Toni, en Joan “Furnet”, Carmen C.